برای درمان خارش پوست چه باید کرد
خارش در بین افرادی که از مشکلات پوستی رنج می برند یکی از شایع ترین علائم است. بسیار دیده شده است که افراد، از خارش پوست به ستوه آمده اند، علل بسیاری برای خارش پوست وجود دارد که بدون شک این خارش می تواند یک نشانه اعم از بیماری، حساسیت، نیش حشره و … باشد.
اما برای درمان خارش پوست چه باید کرد؟
برای تسکین این درد و شناسایی مشکل و درمان قطعی آن بهترین راه پیدا کردن علت خارش است.
پوست اصلی ترین و سطحی ترین لایه از بدن هر انسانی است که در برخورد با عوامل بیرونی رابطه ی کاملا مستقیمی دارد و توسط سلول ها می تواند هر نوع ماده مشکوک را تشخیص دهند و واکنش های مختلفی همچون خارش، سرخی و … را نشان دهند، برخی از متخصصین این التهابات را بثورات یا درماتیت می نامند که سبب خارش در پوست افراد می شود، به راستی برای درمان خارش پوست چه باید کرد؟
از خارش پوست بیشتر بدانید
خارش از اصلی ترین عللی است که به همراه شکایات پوستی دیده می شود و می تواند در هر قسمتی از اعضای بدن شاهد آن باشید، بدون شک اولین سوال در ذهن دلیل خارش پوست و سپس درمان خارش پوست است.
در اصل خارش پوست یک احساس بسیار ناراحت کننده و تحریک کننده ای است که باعث می شود تا شما بخواهید آن قسمت را بخراشید، اما در این شرایط نباید مراقبت از پوست را فراموش کنید.
با توجه به علت خارش پوست، ممکن است با عوامل طبیعی همچون قرمزی پوست، زبر شدن یا برآمدگی پوست روبرو شوید. بنابراین خاراندن مکرر باعث می شود پوست بیشتر تحریک شود که با تکرار این چرخه سبب خونریزی، ضخیم شدن پوست، آلوده شدن و … شد. در زیر به برخی از دلایل اصلی خارش پوست اشاره کرده ایم.
پوست خشک
خشکی پوست یکی از شایع ترین علل می باشد که معمولا بدون هیچ برآمدگی قرمز روشن یا متوجه تغییر ناگهانی پوست است و تنها با خارش همراه است که برای درمان خارش پوست راه های متعددی نیز وجود دارد.
عوامل محیطی از اصلی ترین مواردی است که منجر به خشکی پوست می شود و به طور معمول هوای بیش از حد گرم یا سرد با رطوبت کم می باشد، همچنین شستن زیاد پوست می تواند باعث خشکی پوست شود.
این بیماری در افراد با رده سنی های مختلفی ممکن است ایجاد شود که با افزایش سن پوست نازک و حساس تر می شود و به خارش های طاقت فرسا تبدیل می شود.
برای درمان خارش پوست در افرادی که پوست خشک دارند تنها یک مرطوب کننده می تواند به آنها کمک کند تا از این معضل رهایی یابند. البته اگر پوست شما بسیار خشک است می تواند نشان دهنده درماتیت باشد، در این شرایط موضوع متفاوت تر می شود و تنها با مصرف یک نرم کننده نمی توان این خارش را درمان کرد.
از علائم و نشانه های متداول خشکی پوست می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- خارش بیش از حد پوست
- پوستی خشن، پوسته پوسته شدن پوست
- پوست به رنگ خاکستری نزدیک می شود، در افرادی که پوست تیره تری دارند این نواحی تیره تر می شوند.
- ترک هایی در پوست که سبب خونریزی در افراد می شود.
- پوست یا لب های ترک خورده
بدون شک باید به دنبال درمان خارش پوست یا خشکی پوست بروید زیرا با برخورد مداوم دست به این نواحی پوست نازک تر و راه برای ورود میکروب ها به بدن آسان تر می شود و حتی در برخی از مواقع به عفونت تبدیل می شود. یکی از نشانه های اصلی عفونت که در خارش پوست هویداست قرمزی پوست است که طی مدت زمان کوتاهی به بدن وارد شده و فرد را تحت تاثیر قرار می دهند.
اگزما
اگزما نوع دیگری از خارش پوست است که در بین کودکان تازه متولد شده از هر 5 نوزاد 1 نفر به خارش پوست مبتلا است، در صورتی که پیشگیری های لازم انجام شود جای نگرانی نیست و با گذشت زمان کاملا بهبود می یابد.
اگزما یا همان درماتیت آتوپیک از شایع ترین علت بثورات پوستی در کودکان است که در صورت جدی نگرفتن بدون شک در بزرگسالی با مشکلات جدی روبرو خواهند بود.
به جرات می توان گفت که اگزما از دسته خارش های پوستی است که با رعایت نکات ساده می توان از شر آن خلاص شد، تنها نکته ای که در این بین وجود دارد با یک سهل انگاری در برابر عفونت های پوستی آسیب پذیرتر هستند.
آلرژی
خارش پوست می تواند با تحریک و واکنش های آلرژیک نیز شروع شود. شاید بسیار ساده به نظر برسد اما برخورد پوست با برخی از عواملی همچون لمس لباس، حیوانات خانگی، مواد شیمیایی، صابون و موادی مانند پیچک سمی یا مواد آرایشی و … می تواند باعث ایجاد واکنش های آلرژیک شوند.
که در نتیجه آلرژی پوست یک بثورات قرمز و خارش دار ایجاد می شود، و می توانند شامل تاول های کوچک یا برجستگی های باشند.
آلرژی های غذایی از این موضوع مستثنی نیستند و برخی از افراد با خوردن بعضی از غذاها شاهد خارش پوست هستند، که بسیاری به داروهای بدون نسخه مانند آنتی هیستامین های خوراکی برای مراقبت از پوست به آن پناه می آورند.
از دسته آلرژی های شایع نیکل است، که فرد با تماس به جواهراتی که حاوی مقادیر بسیار کمی نیکل هستند، شاهد پوستی قرمز، برآمدگی، خارش و توام با تورم باشد که به دنبال آن خارش پوست همراه است و این آلرژی را تشدید می کند.
کهیرها
کهیر، بسیار این اسم را در اطراف شنیده ایم که خود یا اطرافیان به این بیماری دچار شده اند و از آن رنج می برند. کهیر نوعی از التهابات پوستی هستند که در اثر ترشح یک ماده شیمیایی به نام هیستامین در بدن ایجاد می شوند.
این ترشح سبب نشت رگ های خونی کوچک در افراد می شود و همین امر باعث تورم پوست می شود که زیبایی پوست افراد را به خطر می اندازد؛ برای مراقبت از پوست باید به فکر راه چاره بود.
در حالت کلی دو نوع کهیر وجود دارد:
- کهیر حاد
- کهیر مزمن
در کهیر حاد به صورت سریع می توان با برخورد پوست به عوامل مختلف یا خوردن یک غذای خاص شاهد خارش پوست و کهیر شد.
در حالی که در کهیر مزمن کاملا برعکس این موضوع صدق می کند و نمی شود به راحتی حتی با آزمایش های گوناگون آن را تشخیص داد و ممکن است طی ماه ها و سال ها افراد با خارش پوست همراه باشند که به طور قطع بسیار ناراحت کننده و دردناک است.
جالب است بدانید در برخی از افراد شاید احساس خارش را تجربه کنند و این در حالی است که هیچ عللی برای آن پیدا نمی کنند و تنها به روان آنها برمیگرد. برخی از نظر روان و شرایط محیطی حس می کنند که پوست آنها در حال خزیدن و یا خارش است که با تکرار مداوم آن در دراز مدت باعث ایجاد خراش و آسیب جدی به پوست می شود.
خراشیدگی اجباری ممکن است نتیجه شرایط زیر باشد:
- افسردگی
- اضطراب
- اختلال وسواس فکری عملی
- و …
فراموش نکنید که گاهی اوقات می تواند این خارش پوست بی دلیل نباشد و با کرم های نخ، حشرات ملافه ها، پشه ها یا شپش ها مرتبط باشد.
درمان های خانگی یکی از رایج ترین راه هایی است که فرد با خارش پوست سعی در کنترل و درمان خارش پوست دارند.
همانطور که قبلا اشاره کردیم استفاده از کرم های مرطوب کننده با کیفیت بالا می تواند در درمان خارش پوست افراد دخیل باشند، با استفاده حداقل یک یا دو بار در روز می توان به نتیجه دلخواهی دست یافت.
استفاده از یک کمپرس خنک و مرطوب در منطقه آسیب دیده می تواند تاثیر گذار باشد.
حمام ولرم یکی دیگر از راه های درمان خارش پوست است به شرطی که در حین حمام کردن از انتخاب صابون های ملایم و بدون رنگ و عطر استفاده شود.
دوری کردن از موادی که باعث تحریک پوست می شوند یا باعث ایجاد حساسیت های شدید می شوند. مانند نیکل، جواهرات، پشم و …
جو دوسر
شاید در نگاه اول تصور اشتباهی داشته باشید اما این جو دوسر کلوئیدی آن چیزی نیست که برای صبحانه استفاده می کنید. این نوع از جو دوسر از جو دوسرهایی تهیه شده است که به یک پودر خیلی ریز آغشته شده و در بسیاری از محصولات مورد مصرف قرار می گیرد.
یک منبع موثق نوشته است که این پودر نه تنها ضرری ندارد بلکه به درمان خارش پوست کمک شایانی می کند.
ژل های برگ
بسیاری از برگ ها در اطرافمان دارای مقداری ژل هستند که این ژل می تواند در درمان خارش پوست تاثیر گذار باشد؛ ژل آلوئه ورا از بهترین ژل هایی است که می توان برای درمان آفتاب سوختگی یا گزش پشه از آن استفاده کرد و با انواع پوست سازگار می باشد.
هیدروکورتیزون
در اکثر کرم های ضد خارش می توان در ترکیبات آن شاهد موادی به نام هیدروکورتیزون بود، تنها با یک درصد از این مواد در انواع کرم ضد خارش می توان در خانه به درمان خارش پوست پرداخت و این درد را تسکین داد. توجه داشته باشید این دارو انواع التهابات در بدن را مهار می کند و می تواند به آرام شدن پوست ملتهب و خارش دار نیز کمک کند.
جلوی خراشیدن را بگیرید!
هنگامی که پوست شروع به خارش می کند تنها راه و اولین راه خارش آن با دست و ناخن است که اگر نکات بهداشتی را رعایت نکنید منجر به عفونت می شود؛ سعی کنید تا حد امکان از خراشیدن پوست جلوگیری کنید زیرا وقتی پوست خارش دارد و شما با خراشیدگی به آن پاسخ می دهید به مشکل کمک نمی کنید و در حقیقت، باعث پاره شدن پوست و جلوگیری از بهبودی آن می شوید و در برخی مواقع باعث عفونت می شود.
توصیه ما به شما این است که به جای خراش دادن و گذاشتن لکه های قهوه ای روی پوست به آن قسمت ضربه بزنید تا به نحوی درد خارش را تسکین دهید.
برای درمان خارش پوست به صورت جدی باید به علت اصلی آن برگردید تا بتوانید یک راه حل اساسی پیدا کنید تا از شر آن خلاص شوید؛ اگر خارش پوست بیش از شش هفته طول کشید باید بدانید که با یک خارش پوست مزمن همراه هستید که برای درمان خارش پوست به صورت قطعی باید به پزشک مراجعه کنید و آزمایش های مختلفی انجام دهید تا ریشه آن را پیدا کنید.
نبایدها در زمان خارش پوست
به هیچ عنوان از لباس های تنگ که از پشم یا پارچه های مصنوعی هستند استفاده نکنید، حمام های طولانی خود را کوتاه کنید و آن را به یک دوش کمتر از 20 دقیقه ای تبدیل کنید.
از صابون ها یا مرطوب کننده های عطری استفاده نکنید، غذاهای تند را کنار بگذارید چرا که تمامی این موارد می توانند خارش پوست را بدتر کنند.
خارش پوست بر اثر انواع بیماری
تا به اینجا متوجه شدید که با تغییر شرایط آب و هوایی و خوردن برخی از غذاها ممکن است سبب ایجاد انواع خارش پوست به صورت حاد و مزمن شوید که بدون شک برای درمان خارش پوست به دنبال راههای مختلفی خواهید رفت؛ اما تا کنون به این فکر کرده اید که برخی از بیماری ها نیز می توانند علت اصلی خارش پوست باشند؟ آیا می دانید برای درمان خارش پوست در این شرایط باید چه کرد؟
خارش های مزمن و طولانی مدت می تواند نشانه ای از بیماری های مختلف باشد، از جمله:
- بیماری خون، دیابت، بیماری کلیوی
- بیماری کبد، اچ آی وی، غده تیروئید بیش فعال
- زونا، سکته، اسکلروز چندگانه
افرادی که به یکی از بیماری های بالا دچار هستند خارش پوست در آنها کاملا طبیعی است؛ توجه داشته باشید این افراد تنها قسمت هایی خاص از بدن آنها شروع به خارش می کند که نشان از نوع بیماری می باشد.
در صورتی که پزشک احتمال دهد خارش پوست شما نتیجه یک بیماری خاص است آزمایشاتی مانند آزمایش خون، آزمایش عملکرد تیروئید، کبد و کلیه، اشعه X قفسه سینه و … را به شما پیشنهاد می دهد. چرا که برای درمان خارش پوست شما راه حل مناسبی خواهد داد.
یکی از راه های پیشنهادی درمان خارش پوست توسط پزشک استفاده از کرم ها و پمادهای کورتیکو استروئید است. در صورتی که پوست دچار خارش و قرمزی باشد با این نسخه پزشک میزان قابل توجهی از درد شما تسکین می یابد.
سعی کنید برای بهبود این مشکل و درمان قطعی آن حتما این سوالات را از پزشک خود داشته باشید:
- آیا خارش پوست علل دیگری دارد؟
- خارش پوست حاد است یا مزمن؟
- بهترین کار در این دوره چیست؟
- چه اقداماتی برای درمان خارش پوست باید انجام داد؟
- رژیم غذایی می تواند در درمان خارش پوست موثر باشد؟