آنچه خواهید خواند ...
- عوامل ریزش موی زنان
- چگونگی تشخیص علت ریزش موی زنان
- مراحل رشد موها
- درمان ریزش مو زنان
- ماینوکسیدیل
- کتوکونازول
- پلاسما غنی از پلاکت
- کورتیکواستروئیدها
- نور درمانی
- هورمون درمانی
- کاشت مو
- نکاتی برای کمک به درمان ریزش مو زنان
- عادات غذایی خود را تغییر دهید
- آهن و روی را در رژیم خود بگنجانید
- پوست سر خود را ماساژ دهید
- از شامپوها ضد ریزش مو استفاده کنید
- موها را در مقابل با آسیب های محیطی محافظت کنید
- به مدیریت استرس خود بپردازید
- از طب سوزنی استفاده کنید
مقدمه
از عمده ترین مشکلاتی که تقریبا همه خانم ها در طول زندگی با آن دست و پنجه نرم می کنند ریختن موهای سر است این مشکل در هر سن و بر اثر عوامل مختلفی اتفاق می افتد بنابراین همه به دنبال بهترین درمان ریزش مو هستند تا بتوانند سلامت آن را حفظ کنند.
روش های متعددی برای درمان این معضل از درمان های طبیعی و خانگی گرفته تا دستگاه لیزر و کاشت وجود دارد برای پیدا کردن بهترین درمان ریزش مو زنان باید ابتدا مشخص شود که بر اثر چه عامل یا عواملی مو ریزش پیدا کرده تا راه حل قطعی و موثر را بیابید.
عوامل ریزش موی زنان
همانطور که اشاره کردم ریزش مو چالشی برای خانم ها می باشد زیرا 50 درصد زنان در دوره هایی از زندگی خود ریز مو را تجربه می کنند و به دنبال راه حل هستند همچنین یک سوم از آنها ریزش مو با الگوی زنانه را تجربه می کنند عمده دلایل مهم ریزش موها عبارت است از:
- تغییر در میزان تولید هورمون ها
- کمبود ویتامین ها و مواد مغذی
- ژنتیک
- استرس
- بیماری های خاص (اختلالات در تیروئید، بیماری های پوستی و غیره)
- رژیم های طولانی مدت لاغری
- یائسگی
اما موارد ذکر شده همه ی دلایل نمی باشد و فقط علت های جسمی و ذهنی ریزش مو هستند دلایل دیگری نظیر موارد زیر نیز می توانند در ریزش مو زنان نقش مهمی داشته باشند:
- رنگ و دکلره به تعداد دفعات زیاد
- استفاده از وسایل حالت دهنده مو مانند سشوار، اتو و غیره
- محکم بستن موها به طوری مو درحال کشیده شدن باشد
- استفاده از محصولات شوینده نامناسب
چگونگی تشخیص علت ریزش موی زنان
ریزش 50 تا 100 تار مو در طول روز کاملا طبیعی است زیرا بلافاصله پس از ریختن موی جدید رشد خواهد کرد اما اگر بیشتر از این مقدار ریزش کند و به جای آنها موی جدیدی رشد نکند اصطلاحا از حجم موها کاسته می شود که در این صورت ریزش مو اتفاق افتاده و باید به دنبال علت آن باشید مراجعه به متخصص پوست و مو برای کشف علت الزامی است معمولا پزشک برای فهمیدن علت ریزش مو موارد زیر را بررسی می کند:
- سطح هورمون ها ( تستوسترون، پرولاکتین، آندروستندیون، هورمون های محرک فولیکول و هورمون لوتین کننده، DHEA )
- آهن، فریتین و اتصالات کامل آهن (TIBC )
- سطح تیروئید ( TSH ، T4 ، T3 )
- آزمایش غربالگری سیفلیس (VDRL )
- شمارش کامل خون ( CBC )
- بیوپسی پوست سر ( بخش کوچکی از پوست سر معمولا با قطر 4 میلی متر برمی دارند و زیر میکروسکوپ آن را بررسی کرده تا علت را متوجه شوند )
- کشیدن موها ( پزشک حدود 100 تار از موها را می کشد تا ببیند میزان ریزش مو در چه حد است اگر بیشتر از 3 تار مو بیرون بیاید یعنی ریزش موها شدید است).
- چگالی سنجی
مراحل رشد موها
موها از زمان رشد آغازین خود تا موقع ریزش چرخه ای را طی می کند که شامل 3 مرحله است:
- آناژن (مرحله رشد)
تقریبا بین 85 تا 90 درصد موهای سر در این مرحله قرار دارد و مدت زمان ماندگاری در این مرحله 2-8 سال می تواند به طول بی انجامد.
- کاتاژن (مرحله گذار)
مرحله گذار زمانی اتفاق می افتد که فولیکول های مو کوچک می شوند این مرحله 2-3 هفته طول می کشد.
- مرحله تلوژن ( مرحله استراحت)
مدت زمان مرحله استراحت نیز 2-4 ماه است و در پایان این مرحله موها شروع به ریزش می کنند.
درمان ریزش مو زنان
مصرف خودسرانه از برخی روش های درمانی ریزش مو مانند انواع قرص ها و داروها، محلول ها و سایر روش ها عوارضی را در بدن ایجاد می کند در اکثر مواقع انتخاب بهترین روش به تشخیص عامل یا عوامل ریختن موها بستگی دارد مهمترین روش های درمان ریزش مو زنان شامل موارد زیر است :
ماینوکسیدیل
ماینو کسیدیل نوعی محلول است و در غلظت های مختلف عرضه می شود این دارو در ابتدا به شکل قرص بوده و برای درمان فشار خون به کار گرفته می شد. اما بعد از مدتی متوجه شدند که عوارضی ایجاد می کند و آن چیزی جز افزایش رشد موها نیست. استفاده از این دارو دوره مشخصی ندارد و تا زمانی که از آن استفاده می کنید ریزش موها نیز متوقف شده و موها ضخیم تر می شود.
در برخی از خانم ها ممکن است در ابتدای استفاده از این محلول باعث شود ریزش موها افزایش پیدا کند که باید بگویم این امر طبیعی است و بعد از مدتی مصرف ریزش موها متوقف شده و شروع به رشد می کنند. همچنین قطع ناگهانی این دارو نیز باعث می شود موهایی که برای رویش به این محلول نیازمند هستند قبل از رشد کردن بریزند.
کتوکونازول
کتوکونازول نیز داروی موثر دیگری برای درمان ریزش مو زنان می باشد بهترین مورد مصرف این دارو مربوط به بیماری ریزش موی آلوپسی آندروژنیک می باشد که موجب التهاب فولیکول مو شده و باعث ریختن آن می شود. تحقیقات نشان می دهد که مصرف کتوکونازول به صورت موضعی موجب کم شدن میزان التهاب و بهبود ضخامت و سلامت مو می شود.
کتوکونازول به صورت شامپو نیز موجود است با اینکه در این محصول از مقدار کمی کتوکونازول استفاده شده ولی با این حال اثرات کافی را بر روی موها خواهد گذاشت. چنانچه به این دارو با غلظت بیشتر نیاز دارید باید با پزشک خود مشورت کنید.
پلاسما غنی از پلاکت
این روش درمانی به این صورت انجام می شود که ابتدا پزشک مقداری از خون فرد را می گیرد و پلاسمای خون را که حاوی مقدار زیادی پلاکت می باشد را جدا کرده و آن را در پوست سر فرد (دقیقا نواحی که مو به شدت ریخته) تزریق می کند. این روش باعث ترمیم سریع بافت آسیب دیده می شود و در کاهش ریزش مو به شدت موثر است همچنین تراکم موها را بیشتر کرده و به قطر آن می افزاید.
کورتیکواستروئیدها
کورتیکواستروئیدها برای همه انواع ریزش مو زنان نیست و فقط برای درمان بیماری آلوپسی آره آتا موثر واقع می شود. این بیماری به شکل ریختن تکه ای مو در قسمت های مختلف سر، خود را نشان می دهد. معمولا شیوه استفاده از این دارو تزیق در مناطقی است که موها ریخته شده و باعث رشد مجدد موها در این نواحی می شود به علاوه از ریزش سایر موها نیز جلوگیری می کند. کورتیکواستروئیدها به شکل محصولات مختلف مانند کرم، لوسیون و غیره عرضه می شود.
نور درمانی
روش موثر دیگر در درمان ریزش موی زنان استفاده از نور درمانی می باشد با اینکه شاید نور درمانی آن هم در سطح کم به تنهایی برای رفع ریزش مو کافی نباشد اما می تواند در کنار سایر روش ها مانند مصرف ماینوکسیدیل موثر باشد و موجب درمان آن شود. ترکیب این دو روش با هم برای درمان ریزش موی آلوپسی آندروژنتیک مفید عمل کند.
هورمون درمانی
از دست رفتن تعادل در تولید هورمون های بدن می تواند مهمترین عامل ریزش مو زنان باشد یکی از شرایطی که باعث به هم خوردن این تعادل می شود دوران یائسگی می باشد بنابراین بهترین روش برای این نوع ریزش مو، هورمون درمانی است. برخی از درمان ها شامل استفاده از قرص های ضد بارداری، و یا هورمون های استروژن یا پروژسترون و همچنین ضد آندروژن است.
آندورژن ها هورمون هایی در بدن هستند که تولید زیاد آنها باعث افزایش ریزش مو در برخی زنان می شود و بیشتر در زنانه مبتلا به تخمدان پلی کیستیک مشهود است. دارو های هورمونی ضد آندروژن به خوبی می توانند تولید زیاد این هورمون در بدن را متوقف کنند و در نهایت موجب درمان ریزش مو زنان شوند. استفاده از این دارو عوارض خاص خود را دارد که می توانید در مورد دُز مناسب با پزشک خود صحبت کنید.
کاشت مو
کاشت مو آخرین راه حل برای درمان ریزش مو زنان است و البته بسیار پر هزینه نیز هست معمولا زمانی از آن استفاده می شود که سایر روش ها تاثیر چندانی در رشد مجدد موهای ریخته شده نداشته باشد. روش انجام تقریبا به شکل جراحی است و تکه ای کوچک از پوست سر را برداشته و در نواحی که موها به شدت ریخته کاشته می شود. این روش درمانی احتمال دارد مناسب همه افراد نباشد.
نکاتی برای کمک به درمان ریزش مو زنان
برای اینکه درمان ریزش موها موثرتر واقع شود لازم است که نکاتی را در زندگی روزمره خود رعایت کنید انجام این کارها حتی برای کسانی که ریزش موهایشان بر اثر بیماری خاصی نیست هم موثر است و در کل به حفظ سلامتی موها کمک می کند.
عادات غذایی خود را تغییر دهید
سعی کنید از خوردن غذاهای پر کالری با ارزش غذایی پایین جلوگیری کنید و به جای آن از غذاهای سرشار از پروتئین استفاده کنید خوردن مغزها، میوه ها و سبزیجات را نیز در رژیم روزانه خود بگنجانید با رساندن مواد مغذی به موها از ریزش آنها جلوگیری کنید.
آهن و روی را در رژیم خود بگنجانید
آهن و روی دو عنصر معدنی مهم برای موها به شمار می روند و کمبود آن در بدن یکی از علت ریزش مو در خانم ها است استفاده از رژیم غذایی سرشار از آهن و روی می تواند درمان ریزش مو زنان که در اثر کمبود این دو ماده ایجاد شده باشد.
پوست سر خود را ماساژ دهید
ماساژ یکی از بهترین روش های خونرسانی به پوست سر می باشد زیرا موجب تحریک گردش خون در این ناحیه می شود همچنین اگر همراه با ماساژ از روغن های طبیعی نیز استفاده شود به جذب بهتر و بیشتر آن کمک می کند. ماساژ پوست سر بهترین درمان برای ریزش مو زنان می باشد که بر اثر عوامل محیطی دچار ریزش شده است.
از شامپوها ضد ریزش مو استفاده کنید
همیشه علت ریختن موها بیماری و یا ژنتیک نیست گاهی اوقات به دلیل آلودگی پوست سر و مسدود شدن منافذ پوست باعث ریزش مو می شود در این حالت با استفاده از شامپو ضد ریزش مشکل خود را رفع کنید این محصولات از موادی تولید شده اند که منافذ پوست را به خوبی پاک می کند و مانع از ریزش موها می شود.
موها را در مقابل با آسیب های محیطی محافظت کنید
قرار گرفتن موها در مقابل آفتاب، سرما و گرما، استفاده از دستگاه های حالت دهنده مو، رنگ های شیمیایی همگی در آسیب و ریزش مو ها تاثیر دارد پس برای داشتن موهایی سالم و جلوگیری از ریزش آن باید از آنها خیلی خوب مراقبت کرد بنابراین هنگامی که قصد دارید در معرض نور خورشید قرار بگیرید:
- موها را با کلاهی بپوشانید
- از محصولاتی استفاده کنید که قادر هستند از موها در برابر عوامل محیطی از جمله خورشید محافظت کنند.
- رنگ کردن موها با مواد شیمیایی را به حداقل برسانید و بعد از استفاده از این محصولات حتما آن را تقویت کنید
- در هنگام استفاده از دستگاه های حالت دهنده مو اسپری های ضد حرارت بزنید و در کل استفاده از آنها را به حداقل برسانید.
- از مدل موهایی که باعث کشیده شدن، پیچیدن و فشار بر موها می شود جدا خودداری کنید.
به مدیریت استرس خود بپردازید
استرس یکی از عوامل پنهان ریزش موها است و کمتر کسی به آن توجه می کند در صورتی که اگر بتوانید آن را خوب کنترل کنید می توانید شاهد توقف ریزش موهایتان باشید. بهترین روش های کنترل استرس شامل ورزش صبحگاهی، یوگا، مدیتیشن، استفاده از تکنیک های کنترل ذهن می باشد و کمک می کند که از شدت استرس های روزمره کاسته شود. تحقیقات مختلفی صورت گرفته که ثابت کرده استفاده از یوگا و مدیتیشن می تواند با به کنترل در آوردن سطح قند خون و همچنین افزایش گردش خون موجب رشد مجدد موها شده و بدین ترتیب به درمان ریزش مو زنان کمک کند.
از طب سوزنی استفاده کنید
طب سوزنی یکی از قدیمی ترین روش های درمانی است و امروزه در سراسر دنیا گسترش پیدا کرده و برای درمان انواع بیماری ها از جمله ریزش مو به کار گرفته می شود. طب سوزنی با وارد کردن سوزن در مناطق خاصی از بدن به درمان بیماری مورد نظر می پردازد در مورد ریزش مو نیز با وارد کردن سوزن به فولیکول های مو موجب تحریک آن شده و باعث رویش مجدد آنها خواهد شد. استفاده از طب سوزنی برای درمان ریزش موی زنان موسوم به آلوپسی آره آتا بسیار موثر است.