یکی از مشکلات شایعی که در بین خانم ها و آقایان وجود دارد رشد موهای زیرپوستی است که به طور معمول در چانه و دیگر قسمت های بدن دیده می شود، رشد موهای زائد زمانی بیشتر از همیشه آزاردهنده می شوند که رشته مو به جای رو به بالا به سمت پایین رشد کند و در زیر پوست گرفتار شود، این مو در رشد مجدد به صورت پیچ در زیر پوست به رشد خود ادامه می دهد که به مرور آلوده و عفونی و حتی می تواند به یک کیست تبدیل شود، به این موارد مکرر گاها فولیکولیت گفته می شود، که برای درمان موهای زیر پوستی یا درمان عفونت موی زیر پوستی راههای بسیاری وجود دارد اما چقدر می توانند در درمان موهای زیر پوستی و درمان عفونت موی زیر پوستی حاکی از آن موثر باشند؟
به طور معمول، موهای جدید توسط فولیکول های مو که در داخل پوست قرار دارد شروع به رشد می کنند که در حالت عادی مو رشد و از سطح پوست خارج می شود و رشد ادامه می یابد، اما گاهی اوقات موها قبل از این که فرصتی برای خارج شدن از پوست داشته باشند به صورت زیر پوستی کج یا فرورفته شروع به رشد می کنند که به آنها موهای زائد گفته می شود و در شرایط سخت تری به عفونت تبدیل می شوند که با پیشگیری نیازی به درمان عفونت موی زیر پوستی نیست!
موهای زخیمی، که به طور کلی در خانه با روش های مختلف قابل درمان هستند، حتی اگر ناحیه مورد نظر آلوده شود، عوارض احتمالی تا زمان درمان موهای زیرپوستی یا درمان عفونت موی زیر پوستی وجود ندارد.
علت رشد نکردن موهای زائد چیست؟
در قسمتی که مو رشد کرده است اگر سلول های مرده بیشتر از پیش شوند سلول ها به طور ناخواسته فولیکول ها را در این ناحیه مهار می کنند که سبب رشد موهای زائد و زیرپوستی در این نواحی می شود؛ علل دیگر آن برداشتن نادرست مو از ریشه است.
موها معمولا در قسمت های مختلفی از بدن مانند صورت، پاها، زیر بغل و …. شایع ترین هستند که بیشتر در مردانی که ریش خود را تراشیده و یا زنانی که از نظر هورمونی مشکل دارند رخ می دهند و با اپیلاسیون های اشتباه موها تحریک و در نهایت این مشکلات دو برابر می شود که بدون شک باید به دنبال درمان موهای زیرپوستی بود.
اگر از آن دسته افرادی هستید که موهای شما به طور طبیعی درشت یا مجعد هستند، ممکن است شما جزو کسانی باشید که در معرض خطر بیشتری برای موهای زائد و عفونت های مرتبط با آن قرار بگیرید. زیرا این نوع از موها هنگام رشد و پس از اصلاح کردن مجددا وارد پوست می شوند.
نحوه شناسایی موهای آلوده
برای این که بتوان راهی برای درمان موهای زیر پوستی یا درمان عفونت موی زیر پوستی پیدا کرد ابتدا باید نشانه و علائم را مشخص کرد؛ عفونت موهای زائد می تواند به عنوان برجستگی قرمز یا چرکی دیده شوند و حتی در برخی از مواقع برجستگی بزرگتر از حد معمول باشد.
توجه داشته باشید که اطراف موهای زائد نیز ممکن است به صورت زیر باشد:
- قرمز و تحریک به نظر می رسند.
- متورم
- خارش
- درد
درمان موهای زیر پوستی زائد
اگر عفونت شما خفیف یا بسیار نادر است، ممکن است بتوانید از داروهای خانگی برای درمان موهای زیرپوستی استفاده کنید؛ با این روند شما می توانید به ترغیب موها برای شل شدن از فولیکول و خارج کردن مو از پوست کمک کنید.
- برای کاهش عفونت و جلوگیری از شدت آن می توانید از روغن درخت چای استفاده کنید.
- استفاده از لوسیون های مبتنی بر جو دوسر می تواند در تسکین پوست تحریک موثر باشند.
استفاده از کرم هیدروکورتیزون، کرم ضد خارش و … که معمولا بدون نسخه تجویز می شوند، آلوئه ورا خالص، روغن درخت چای رقیق شده نیز برای رفع خارش بسیار مناسب هستند.
عفونت استاف چیست؟
نوعی از عفونت های ایجاد شده توسط موهای زائد به نام استاف است، اگرچه استاف یک باکتری طبیعی در فلور پوست افراد می باشد، در حالت طبیعی نمی تواند باعث عفونت شود مگر این که تحت شرایط خاصی تحریک شود، با این وجود عفونت به قدری نیست که فرد به دنبال درمان عفونت موی زیر پوستی یا راههای دیگر باشد؛ توجه داشته باشید که همه زخم های مربوط به موهای زائد به یک عفونت استافی تبدیل نمی شوند!
فراموش نکنید که اگر چانه یا هر قسمت دیگری که موهای زائد در آنجا رشد کرده و عفونت دارند را نباید دست بزنید و در این شرایط خطرناک ترین کار اصلاح کردن و تلاش برای از بین بردن موهای زائد است زیرا برخی از عفونت ها می توانند با یک حرکت اشتباه بدتر شوند.
سعی کنید در این شرایط، محل مورد نظر را به آرامی با آب گرم و صابون بشویید زیرا با این کار می توان به راحتی موهای زائد را از پوست جدا کرد؛ چرا که در برخی مواقع موهای زائد می توانند پیامدهای زیر را به دنبال داشته باشند:
- افزایش فشار خون
- زخم دائمی
- ریزش مو
- تخریب فولیکول مو
با انجام اقدامات لازم برای درمان موهای زیرپوستی و درمان عفونت موی زیر پوستی سریع می توان از بروز هرگونه عفونت و عوارض احتمالی جلوگیری کرد.
اشتباهاتی که رشد مو زیر پوستی را تهدید می کنند
تکنیک های رفع مو : اصلاح، اپیلاسیون و ریزش مو می تواند باعث تحریک پوست شود. پس از اصلاح، موهایی که به عقب رشد می کنند، ممکن است لبه تیزتری داشته باشند که سبب رشد آسان تر آن در پوست می شود.
پوست بسیار خشک : پوست خشک و مرده می تواند روی یک فولیکول مو جمع شود و موهای در حال رشد را در زیر آن گرفتار کند.
فشار یا اصطکاک : حتما دیده اید که در قسمتی مو بیشتر از قبل شروع به رشد می کند و با تحریک پوست، موهای زائد در ناحیه چانه یا نواحی دیگر بیشتر می شود.
داشتن موهای درشت، فرفری یا ضخیم : این نوع از موها هنگام خارج شدن از فولیکول مو، مجددا زیر پوست پیچیده می شوند.
درمان موهای زیر پوستی با تغییر سبک زندگی
موهای زائد و زیرپوستی معمولا خطرناک نیستند، اما می توانند به شدت دردناک باشند که بنا به هر دلیلی ممکن است به مرور سبب عفونت و به یک کیست بزرگ تبدیل شود که در صورت درمان نشدن، بدون شک شرایط بدتر می شود.
یکی از راههای درمان موهای زیرپوستی و عفونت های ناشی از آن، جلوگیری از موهای زائد در وهله اول می باشد که می تواند خطر عفونت های مرتبط را کاهش دهد؛ با در نظر گرفتن چند نکته ساده می توان به راحتی از مشکلات پیشرو جلوگیری کرد؛ هنگام اصلاح و اپیلاسیون نکات زیر را فراموش نکنید:
- ابتدا پوست را بشویید تا از ورود باکتری ها به پوست جلوگیری شود.
برای جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی، روزانه صورت خود را با یک پاک کننده ملایم بشویید تا هرگونه کثیفی یا روغنی که منافذ شما را مسدود می کند، برطرف شود. این مهم است، زیرا در صورت نشستن مداوم صورت منافذ مسدود شده و خطر رشد موهای زیرپوستی را افزایش می دهد.
- از کمپرس های گرم استفاده کنید و روش اصلاح خود را تغییر دهید.
روش های غلط اصلاح باعث افزایش خطر رشد موهای زیرپوستی می شوند. برخی از افراد هنگام تراشیدن پوست خود را محکم می کشند، این کار منجر به کوتاه شدن موها می شود که از موثرترین راههای درمان موهای زیرپوستی به شمار میرود، بهتر است از کوتاه کردن موها حین اصلاح جلوگیری شود.
- وسیله اصلاح خود را مرتبا عوض کنید.
برای تراشیدن ایمن تر، تیغ یا هر وسیله ای که برای اصلاح مد نظر را دارید مرتبا باید عوض کنید، زیرا علاوه بر بیماری، به احتمال زیاد می تواند در رشد موهای زیرپوستی موثر باشد. استفاده دوباره از همان تیغ باعث افزایش خطر موهای زائد می شود.
- موها را در جهت رشد اصلاح کنید.
اگر موی محل مورد نظر رو به پایین است باید اصلاح شما از بالا به پایین انجام شود، بسیار مهم است که مو در جهت خود اصلاح شود.
- از ژل اصلاح، آب گرم استفاده کنید
هر نوع موادی که با پوست شما سازگار است و می تواند به نرم شدن پوست قبل از اصلاح کمک کند را می توانید استفاده کنید؛ جالب است بدانید اصلاح صورت خشک راهی مطمئن برای رشد موهای زیرپوستی صورت است. به عنوان یک قاعده، موهای صورت خود را تا حد ممکن با مواد مختلف نرم و مرطوب نگه دارید.
- بعد از اصلاح به محل مورد نظر لوسیون بمالید.
علاوه بر مراقبت از صورت خود قبل و هنگام تراشیدن، باید از پوست خود بعد از اصلاح نیز مراقبت کنید و از مرطوب کننده، کرم، لوسیون و … استفاده کنید.
راه پیشگیری و درمان موهای زیر پوستی در خانه
همانطور که قبل تر اشاره شد برای درمان موهای زیرپوستی راههای بسیاری وجود دارد؛ خانم ها به نسبت آقایان در صورت خود، موهای ضخیم و زیرپوستی کمتری دارند و به ندرت افرادی پیدا می شوند که با این موضوع دست و پنجره نرم می کنند.
با این حال، برای برخی از خانم ها، رشد مو ضخیم و زیر پوستی خیلی عجیب نیست و این به دلیل ترشح بیش از حد آندروژنی همچون تستوسترون می باشد. در واقع همه افراد به میزان قابل توجهی آندروژن تولید می کنند اما زمانی که این مقدار از حد خود بگذرد موجب ایجاد موهای زائد ضخیم و زیرپوستی می شود که برای بعضی از افراد حاد و به صورت کیست های عفونتی دیده می شود، اولین راه پیشگیری یا درمان موهای زیرپوستی به صورت دائم است.
هنگامی که رشد بیش از حد مو در بین خانم ها افزایش می یابد نگرانی ها نیز بیشتر می شود، به این وضعیت هیرسوتیسم گفته می شود که می تواند ناشی از سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا اختلال غده فوق کلیوی مانند سرطان آدرنال یا تومور باشد که با یک آزمایش توسط پزشک می توان نوع آن را به صورت دقیق تری مشخص کرد؛ اما برای پیشگیری و درمان موهای زیرپوستی و درمان عفونت موی زیر پوستی چه باید کرد؟ آیا می توان از درمان های خانگی کمک گرفت و در شرایط بحرانی به کنترل این عارضه پرداخت؟
چندین راه ساده اما کاربردی برای درمان موهای زیرپوستی وجود دارد که با رعایت آنها خبری از انواع عفونت و درمان عفونت موی زیر پوستی نیست، فرد می تواند اقدامات را انجام دهد:
- سعی کنید حوصله به خرج دهید تا بلند شدن این موها صبر کنید و سپس به اصلاح آنها بپردازید با این کار شما می توانید مو را به راحتی از پوست جدا کنید؛ فراموش نکنید که قبل از هر چیز موها را با روغن یا لوسیون نرم کنید.
- قبل از اصلاح، محل را به خوبی با صابون به طور ملایم شستشو دهید و یا از کرم یا خمیر و ژل اصلاح کننده برای کاهش اصطکاک در ناحیه مورد نظر استفاده کنید.
در صورت اصلاح با تیغ مطمئن شوید که تیغ تازه و تیز است و حتما از خمیر تراش استفاده کنید، چرا که به نرم شدن پوست کمک شایانی می کند و حین اصلاح پوست آسیب نمی بیند؛ اصلاح کردن بدون خمیر و یا هر نرم کننده ی دیگری سبب می شود تا پوست به مرور خشک شود که بهترین حالت برای رشد موهای زیر پوستی می باشد.
- حتما پس از اصلاح از یک کرم مرطوب کننده، متناسب با پوست خود استفاده کنید که حاوی سالیسیلیک یا اسید گلیکولیک باشد؛ این دو ترکیب به بافت پوست کمک می کنند و چربی از دست رفته مورد نیاز پوست را به بهترین شکل تامین می کنند و اجازه خشک شدن به پوست را به صفر می رسانند.
شاید با یک نگاه گذرا راهکارهایی که در بالا اشاره شد بسیار ساده باشند اما رعایت این نکات در درمان موهای زیرپوستی بسیار موثر است که به دنبال آن دیگری نیازی به درمان عفونت موی زیر پوستی نیست؛ همچنین برای پیشگیری می توان از راههای زیر کمک گرفت:
از دیگر راههای درمان موهای زیرپوستی این است که به طور مداوم از مرطوب استفاده کنید تا پوست چانه و دیگر نواحی مورد نظر شما نرم شود، با این کار مو راحت تر از پوست خارج می شود و احتمال رشد زیر پوستی مو به حداقل می رسد.
همانطور که می دانید در صورت مسدود شدن فولیکول های مو رشد موهای زائد بیشتر از پیش می شود، برای خلاص شدن از سلول های مرده پوستی و جلوگیری از مسدود شدن فولیکول های مو، می توان از ماسک های لایه بردار و روش های موثر کمک گرفت و پوست را مرتبا لایه برداری کرد.
بسیار دیده شده است که از قهوه، شکر، نمک، جوش شیرین و دیگر مواد موجود در آشپزخانه برای لایه برداری استفاده می شود، بد نیست بدانید که این روند در درمان موهای زیرپوستی نیز موثر است و می تواند به در کاهش سلول های مرده پوست بسیار مناسب باشد.
البته ناگفته نماند برای خلاص شدن و حذف همیشگی موهای زیر پوستی و زائد می توان از لیزر و روش های مشابه کمک گرفت که از هزینه های بالایی برخوردار می باشند.