آنچه خواهید خواند ...
- ریزش مو ارثی به خانواده مادر مربوط است یا پدر؟
- ریزش مو ارثی چیست؟
- تغییرات هورمونی
- اختلالات تیروئید
- فشار، استرس
- داروها
- کمبودهای تغذیه ای
- لوپوس
- ژنتیک
- استرس و تروما
- تغذیه
- محیط
- پیری
- شستن مرتب موها با شامپو مناسب
- ویتامین مورد نیاز مو
- رژیم غذایی غنی شده با پروتئین
- ماساژ پوست سر با روغن های اساسی
- از شانه زدن موهای مرطوب خودداری کنید
- آب سیر، آب پیاز یا آب زنجبیل
- درمان ریزش مو با چای سبز
پیدا کردن مو در برس شما کاملا طبیعی است؛ در صورتی که فرد شروع به از دست دادن مقدار زیادی از مو کند، می تواند دلیل محکمی برای درمان ریزش مو باشد. از بین رفتن موها به صورت روزانه با تعداد مشخص معمولا تاثیر چندانی بر ظاهر افراد نمی گذارد، زیرا به میزان قابل توجهی مو جایگزین آنها می شود.
اما در برخی مواقع برای آقایان شاهد طاسی و کم حجم شدن مو در سر خانم ها می شویم به گونه ای که پوست سر در این افراد به وضوح قابل رویت است؛ همچنین ممکن است وقتی شروع به دیدن لکه های پوست سر یا طاس شدن کنید، در این شرایط به دنبال بهترین راه درمان ریزش مو باشید.
زمانی که صحبت از طاسی و کم حجم شدن موها به میان می آید اولین ذهنیتی که در ذهن شما نقش می بندد ریزش مو ارثی می باشد که خود را به صورت تغییر هورمون ها، مشکلات تیروئیدی و سایر بیماری ها نشان می دهد و همگی می توانند سبب ریزش مو و طاسی شوند که بدون شک یکی از اصلی ترین آنها ریزش مو ارثی می باشد و در بین برخی از افراد که با این شکل دست و پنجه نرم می کنند مشترک است. آیا راهی برای درمان ریزش مو ارثی وجود دارد؟
ریزش مو ارثی به خانواده مادر مربوط است یا پدر؟
تحقیقات بسیاری در این زمینه انجام شده است که نشان می دهد تمایل به ریزش مو در هر دو طرف خانواده حاکی از تمایل فرد به ریزش مو می باشد که وراثت مربوط به آن 80 درصد از شرایط را تشکیل می دهد.
نه تنها می توانید الگوی مشابه ریزش مو را از والدین خود به ارث ببرید ، بلکه می توانید حساسیت به DHT یا همان دی هیدروتستوسترون را نیز از آنها به ارث ببرید؛ که جهت درمان ریزش مو می توان یکی از روش های فوق را استفاده کرد.
ریزش مو ارثی چیست؟
جواب بسیار ساده است، یک بیماری شایع و ژنتیکی می باشد که به تدریج و در یک دوره زمانی خاص شروع می شود که معمولا آن را با نام طاسی در آقایان می شناسیم؛ هیچ راه قطعی برای درمان ریزش مو ارثی وجود ندارد تنها موارد زیر که به کاهش ریزش مو کمک می کند.
تغییرات هورمونی
از عمده علل شایع در میان خانم هایی است که بعد از زایمان یا در دوران یائسگی موهای خود را به طور عجیبی از دست می دهند؛ عدم تعادل هورمونی می تواند سبب ریزش بیش از حد مو شود که بدون شک باید به دنبال درمان ریزش مو بود.
در آقایان طاسی را به ژنتیک ربط داده اند، گذشته از طاسی ژنتیکی، مردان می توانند موهای خود را به دلایل مختلفی از دست بدهند؛ زیرا ترکیب هورمونی آنها با افزایش سن تغییر می کند و این می تواند در ریزش مو آنها تاثیرگذار باشد و ممکن است بی ربط به ریزش مو ارثی نباشد.
اختلالات تیروئید
شاید یکی از مهمترین دلایل هورمون مربوط به ریزش مو، مشکل تیروئید باشد. تولید بیش از حد هورمون سبب تحریک تیروئید می شود که به طور معمول خود را به صورت (پرکاری تیروئید) یا (کم کاری تیروئید) نشان می دهد که بر روی ریزش مو بی تاثیر نیستند. درمان ریزش مو به درمان اختلال تیروئید بستگی دارد که اغلب می تواند نتیجه ریزش مو را عکس کند.
فشار، استرس
استرس و فشار جسمی و روانی می تواند باعث ریزش مو شود. جراحی، تب بالا و … می تواند سبب ایجاد استرس و منجر به ریختن بیش از حد مو شود.
درمورد استرس روانی نمی توان پاسخ دقیقی داد. با این حال، در برخی از آزمایشات و تحقیقات نشان داده شده است که افراد در مواقع استرس شدید روانی یا اضطراب به میزان قابل توجهی، موهای خود را از دست می دهند، بنابراین جهت درمان ریزش مو باید از استرس خود بکاهید.
دلایل استرس جسمی اغلب موقتی است و با بهبودی بدن، ریزش مو نیز فروکش می کند؛ با تغییرات در شیوه زندگی می توانید با استرس روحی مقابله کنید. اما چطور ممکن است؟
- ورزش روزانه
- تغذیه مناسب
- مدیتیشن و دیگر راهبردهای مدیریت استرس
- استرسورهای شناخته شده را از زندگی خود خارج کنید.
داروها
بله داروهایی که ممکن است بنا به هر دلیلی مورد مصرف قرار گیرند، به همان اندازه که می توانند برای سلامت مفید باشند می توانند مضراتی را نیز به همراه داشته باشند؛ برخی از داروها می توانند دارای لیست طولانی از عوارض جانبی از جمله ریزش مو باشند.
شیمی درمانی شناخته شده ترین علت است، اما موارد دیگری نیز وجود دارد که در زیر به آنها اشاره شده است:
- داروهای تیروئید
- برخی از داروهای ضد بارداری خوراکی
- مسدود کننده های بتا
- ضد تشنج
- داروهای ضد افسردگی
- ضد انعقادها
تاثیر این داروها بر روی سیستم بدنی افراد یکسان نیست و می تواند عواقب بسیاری را به همراه داشته باشد، که شایع ترین آنها ریزش مو می باشد؛ جهت درمان ریزش مو خود اطلاعاتتان را درباره داروی مصرفی افزایش دهید.
کمبودهای تغذیه ای
روی و کمبود آهن رایج ترین پیوندهای غذایی برای ریزش مو هستند؛ اما موضوع به اینجا ختم نمی شود. آیا می دانید در صورت ریزش مو در بدن چه ویتامینی می تواند در درمان ریزش مو موثر باشد؟
بسیاری از آزمایشات حاکی از این است که کمبود ویتامین ها و مواد مغذی زیر می تواند در ریزش مو دخیل باشند:
- چربی ها
- ویتامین دی
- ویتامین B12
- ویتامین A، C
- فلز مس
- سلنیوم
- بیوتین
لوپوس
لوپوس یک بیماری خود ایمنی است که می تواند باعث ریزش مو شود. به طور کلی ریزش مو بیش از حد خود را به همراه علائم خاصی نشان می دهد؛ بیماری لوپوس یکی از آنهاست زیرا برخی از داروهای لوپوس ممکن است با بعضی از افراد سازگار نباشد و منجر به ریزش مو در آنها شود؛ اگر نگران ریزش مو خود هستید حتما با پزشک خود مشورت کنید.
ریزش مو ارثی تنها یکی از دلایل از دست دادن مقدار قابل توجهی از موها در افراد می باشد که شرایط و بیماری های خاصی جز ریزش مو ارثی می تواند منجر به طاسی غیر طبیعی آنها شود، از جمله:
- نارسایی کلیه
- بیماری التهابی روده (IBD)
- بیماری کبد
- دیابت
شرایط پوستی مانند پسوریازیس و درماتیت که بسیاری از آن رنج می برند و برای درمان به داروهای مختلفی روی می آورند، این بیماری ها ممکن است روی پوست سر ایجاد شوند و در رشد مو اختلال ایجاد کنند. عفونت هایی مانند فولیکولیت نیز می تواند باعث ریزش مو شود.
پیدا کردن دلایل و راه های درمان ریزش مو در بین افرادی که از ریزش مو شدید رنج می برند کاملا طبیعی و قابل درک است؛ زیرا ریزش مو در کاهش عزت نفس، از دست دادن زیبایی ظاهری و افزایش اضطراب گره خورده است.
بسیاری از دلایل جز ریزش مو ارثی و ژنتیکی قابل درمان هستند؛ در اینجا، به برخی از دلایل اصلی ریزش مو در زنان اشاره می کنیم:
-
ژنتیک
زمانی که صحبت از ژنتیک و ریزش مو می شود همه تصور دارند که در مورد طاسی جلوی سر مردان صحبت می کنیم در حالی که این موضوع در میان خانم ها نیز شایع می باشد که با نازک شدن مو خود را نشان می دهد.
-
استرس و تروما
همانطور که قبلا اشاره کردیم استرس باعث افزایش سطح تستوسترون موجود در پوست سر شود، که تولید بیش از حد آن به DHT ختم می شود که در نهایت چرخه منظم رشد مو را مختل می کند و سبب ریزش بی اندازه آنها می شود.
تنها و ساده ترین راه جهت درمان ریزش مو کاهش استرس و فراهم کردن یک شرایط ایده آل می باشد، که طی یک مدت زمان خاص شاهد کاهش ریزش مو خواهید شد.
-
تغذیه
یکی دیگر از علل موثر در ریزش مو تغذیه ناسالم و رژی غذایی اشتباه می باشد؛ تغذیه ضعیف، کاهش وزن سریع در بین افراد، مصرف زیاد چربی و کمبودهایی همچون بیوتین، آهن، پروتئین و روی می تواند اسید آمینه حیاتی و جذب ویتامین مورد نیاز برای رشد مو را کاهش دهد.
-
محیط
تعجب نکنید اما آلاینده های محیطی در هوا و آب، همچنین قرار گرفتن در معرض کلر، فلزات و مواد معدنی می توانند منجر به عدم تعادل هورمونی شوند که در روند ریزش مو موثر هستند.
قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش و رادیکال های آزاد همچنین می توانند به سلول های پوست سر آسیب جدی وارد کنند و به ساقه مو نیز آسیب وارد کنند.
-
پیری
متأسفانه، با افزایش سن، فولیکول های موجود در بدن افراد ضعیف می شوند که می توانند در ریزش مو موثر باشند. اما راههای بسیاری وجود دارد که به عنوان درمان ریزش مو می توان از آنها کمک گرفت.
موارد ذکر شده عمده علل ریزش مو در خانم ها بود که برخی از علل ریزش مو در بین آقایان رژیم غذایی غلط، کمبود مواد معدنی، استفاده از داروهای شیمیایی، پوشاندن کلاه و … می باشد؛ اما جای نگرانی نیست! در ادامه به راههای درمان ریزش مو اشاره خواهیم کرد.
در روش های زیر محدودیتی وجود ندارد و افراد با توجه به نوع ریزش مو و موقعیت خود می توانند یکی از روش های درمان ریزش مو را انتخاب کنند و شاهد نتایج عالی باشند:
شستن مرتب موها با شامپو مناسب
شستن منظم مو بخشی از درمان ریزش مو به شمار می آید زیرا با شستن مداوم مو و ریشه آن خطر ابتلا به عفونت و شوره سر را به طور چشمگیری کاهش می دهید؛ علاوه بر این، موهای تمیزتری دارید که جلوه بهتری دارند.
ویتامین مورد نیاز مو
ویتامین ها همیشه سر زبان ها هستند و از مهمترین مکمل های مورد نیاز می باشند که نه تنها برای سلامتی کلی بدن بلکه برای موهای شما نیز مفید هستند. به طور مثال ویتامین E و B به ترتبی باعث بهتر شدن گردش خون در پوست سر، و سالم ماندن مو و رنگ آن می شود که به ماندگاری فولیکول های موجود در مو نیز کمک می کنند.
رژیم غذایی غنی شده با پروتئین
اگر قصد رژیم گرفتن دارید دست نگه دارید؛ یک رژیم غلط نه تنها به شما کمکی نمی کند بلکه می تواند آسیب های جدی به زیبایی و سلامت شما وارد کند.
رشد موهای سالم از درون پوست با رژیم غذایی مناسب شکل می گیرد، بنابراین تغذیه از ویتامین و رژیم غذایی سالم می تواند نقش موثری در درمان ریزش مو داشته باشد.
خوردن گوشت های بدون چربی، ماهی، سویا یا پروتئین های دیگر سلامت مو را تقویت و به نوبه خود به مهار ریزش مو کمک می کنند؛ بنابراین در صورت رژیم این مواد را در سبد غذایی خود جا دهید و از یک برنامه خوب پیروی کنید.
ماساژ پوست سر با روغن های اساسی
ماساژ به خودی خود می تواند در رشد موها موثر باشد، اما برای نتایج بهتر می توانید برای چند دقیقه پوست سر را با اسانس های اساسی و خاص ماساژ دهید؛ این روش کمک می کند تا فولیکول های مو فعال شوند.
اسطوخودوس، روغن بادام و روغن کنجد از برترین روغن های شناخته شده هستند که در درمان ریزش مو می توانند کمک شایانی کنند؛ کافیست این سه روغن را با هم ترکیب و به صورت مداوم استفاده کنید.
از شانه زدن موهای مرطوب خودداری کنید
ضعیف ترین حالت مو زمانی است که مرطوب باشد؛ بنابراین از شانه زدن مو در این شرایط جدا خودداری کنید زیرا احتمال ریزش مو در این شرایط افزایش می یابد.
این کار نه تنها سبب ریزش مو بلکه به رشد موخوره نیز کمک می کند؛ با مرطوب بودن مو و شانه کردن آنها، به طور معمول مو با شدت بیشتری شانه می شود که به مرور مو نازک و سبب ایجاد موخوره می شود؛ سعی کنید در این شرایط از انگشتان استفاده کنید.
آب سیر، آب پیاز یا آب زنجبیل
حتما از خواص آب سیر، آب پیاز یا آب زنجبیل شنیده اید که در روند رشد و درمان ریزش مو موثر هستند.
مقداری از این سه مایع شگفت انگیز را هر شب به پوست سر خود بمالید و سپس صبح آن را بشویید. استفاده منظم منظم به مدت یک هفته می تواند نتیجه قابل ملاحظه ای داشته باشد.
درمان ریزش مو با چای سبز
همانطور که مستحضر هستید چای سبز سرشار از خواص است؛ اما اگر از خواص آن جهت درمان ریزش مو استفاده کنید و نتایج را مشاهده کنید متعجب خواهید شد.
چای سبز به رفع مشکل ریزش مو کمک می کند. تمام کاری که شما باید انجام دهید این است که دو کیسه چای سبز را در یک فنجان آب دم کنید، بگذارید تا خنک شود و بعد از آن، آن را روی موهای خود بمالید و بعد از یک ساعت کاملا آن را بشویید.