آنچه خواهید خواند ...
- پوست و لایههای آن
- لایه های پوست
- روپوست یا اپیدرم
- درم
- هیپودرم
- نقش ملانوسیتها در لکه های پوستی
- نقش آنزیم تیروزین در تیرگی پوست
- مهار کننده آنزیم تیروزین
- هیدروکینون
- آزلائیک اسید
- اسید کوجیک
- عصاره شیرین بیان
- آربوتین
- مهار کننده های انتقال آنزیم تیروزین
- رتینوئیک اسید
- پروتئین سویا
- نیاسین آمید
- گردش اپیدرمی پوست
- آلفا هیدروکسی اسید
- اسید لاکتیک
- رتینول
- نقش آنتی اکسیدانها در محافظت از پوست
- ویتامین ث
- ویتامین ای
- بتاکاروتن
لکه های پوستی یا هیپرپیگمانتاسیون یک عارضه ی پوستی است که در آن رنگ قسمتی از پوست دچار تغییر می شود. بسیاری از مردن در آرزوی داشتن پوستی سالم و صاف هستند اما داشتن پوست جوان با وجود عواملی مانند ژنتیک، آلودگی های محیطی و نور خورشید بسیار دشوار است از این رو باید بسیار مراقب پوستمان باشیم.
اگر ما در مورد کاردکرد و مکانیسم بدن در مورد تیره شدن پوست بیشتر بدانیم قطعا می توانیم راه حل مناسبی را نیز پیدا کنیم. امروز در این مقاله به برسی چگونگی ابجاد لکه های پوستی و راه مقابله با لکه های پوستی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
پوست و لایههای آن
پوست سرتاسر بدن را پوشانده است و اولین لایه محافظت از بدن می باشد. با وجود این سد دفاعی عوامل خارجی مانند میکروب ها و آلودگی ها نمی توانند وارد پوست شوند و فرد را بیمار کنند. اما همین لایه گاهی دچار بیماری به نام لکه های پوستی می شود که باعث تغییر رنک در برخی نقاط پوست می شود. بیایید نگاهی دقیتر به پوست بیاندازیم.
لایه های پوست
پوست انسان دارای ساختاری لایه ای است که لایه ها مانند سنگ فرش روی یکدیگر قرار گرفته اند. در زیر به بررسی کوتاهی از هر لایه پرداخته ایم.
روپوست یا اپیدرم
اولین لایه پوست و لایه بیرون پوست روپوست یا اپیدرم نام دارد. درواقع ما این لایه پوست را در سرتاسر بدن خود مشاهده میکنیم و باید گفت این لایه از سلول های زنده و مرده تشکیل شده است. سلولهای لانگرهانس، ملانوسیتها و آنزیم تیروزیناز که در تولید رنگدانه های پوست نقش مهمی دارند در این لایه از پوست وجود دارند. مواد آرایشی نیز بیشترین تاثیر را بر روی این لایه از پوست دارند.
درم
لایه میانی پوست درم نام دارد که 5 تا 7 برابر ضخامتی بیشتر از اپیدرم دارد. مویرگ های خونی، رشته های عصبی و فیبرهای پروتئینی الاستینی در این لایه قرار دارند. همچنین این لایه دارای چربی نیز می باشد و و وظیفه اصلی آن استحکام بخشیدن به ساختار پوست است.
هیپودرم
آخرین لایه پوست که ماهیچه ها را به پوست متصل میکند و مانند یک ضربه گیر باعث می شود آسیب های وارده به بدن کمتر شود. وجود این لایه برای نگهداری مو و پایانه های عصبی بسیار ضروری است.
نقش ملانوسیتها در لکه های پوستی
ملانوسیت ها سلول های در بدن هستند که در تغییر رنگ پوست، مو و چشم نقش اصلی را دارند. فعالیت این سلول ها باعث تولید ملانین در ملانوزوماز اسیدآمینه تیروزین باعث می شود شما تغییر رنگ را در پوست خود احساس کنیم. نور خورشید یک محرک برای تولید این آنزیم در بدن است و به همین دلیل ما لکه های پوستی را در هنگام تابش نور خورشید تجربه خواهیم کرد.
نقش آنزیم تیروزین در تیرگی پوست
تیروزین یک اسید آمینه است که در سلول های ملانوسیت پوست در بخش ملانوزوم تولید می شود و رنگدانه ملانین را آزاد می کنند. این رنگ دانه خود دارای سه نوع یوملانین، فیملانین و نوراملانین است. بیشترین مقدار ملانین در بدن را یوملانین تشکیل میدهد که حاوی رنگدانه های سیاه و قهوه ای است. با از بین رفتن این رنگدانه پوست شما سفید خواهد شد و با وجود هرچه بیشتر این رنگدانه پوست تیره تری خواهید داشت.
مهار کننده آنزیم تیروزین
پس از شناخت پوست و دلیل به وجود آمدن لکه های پوستی اکنون باید به دنبال مواد و عناصری باشیم تا این آنزیم را مهار کنیم و از فعالیت هرچه بیشتر آن بکاهیم. در زیر چند نمونه از بهترین و قویترین مهار کننده های آنزیم تیروزین را مورد بررسی قرار داده ایم.
هیدروکینون
هیدروکینون یک ماده از خانواده هیدروکسی فنلی که در مهار فعالیت آنزیم تیروزین نقش مهمی را ایفا می کند. زمانی که تیرگی و لک های پوستی منشا هورمونی نداشته باشد هیدروکینون بسیار مناسب خواهد بود. استفاده از این محصول در بسیاری از کشورها بدون نسخه پزشک ممنوع است زیرا استفاده نادرست از آن باعث ایجاد سوختگی در پوست می شود.
هیدروکینون را باید هرسال بین 1 تا 2 بار مورد استفاده قرار داد و اثر درمانی این ماده در یک الی دو هفته به خوبی نشان داده خواهد شد. توصیه شده است این محصول را فقط با نظر پزشک استفاده نموده و از استفاده بدون مشورت با پزشک خودداری کنید.
آزلائیک اسید
آزلائیک اسید یه اسید کاملا طبیعی است که در محصولاتی مانند جو، چاودار و کندم می توانید آن را پیدا کنید. این اسید در درمان جوش های صورت بسیار موثر بوده است و جهت از بین بردن التهابهای پوستی نیر مورد استفاده قرار میگیرد.
آزلادیک اسید باعث می شود سلول های پوست در یک نقطه از پوست تجمع نکنند و اینگونه از تیرگی پوست جلوگیری میکند. مصرف این محصول بسیار آسوده بوده و آن را می توانید جهت روشن تر کرده سطح پوست و یا از بین بردن لکه های پوست مورد استفاده قرار دهید.
اسید کوجیک
اسید کوجیک نیز یک اسید طبیعی است که از تولید قارچ در سطح پوست جلوگیری می کنند. این محصول از برای لک های پوستی بسیار مناسب است و از تولید بیش از حد ملانین به خوبی جلوگیری می کند. این محصول را می توانید بر روی سطح پوست استفاده کنید و مطمئن باشید نواحی از پوست که روشن تر هستند تغییری نمی کنند و مناطق تیره فقط تغییر خواهند کرد.
عصاره شیرین بیان
عصاره شیرین بیان برای داشتن پوست سالم بسیار توصیه شده است. ریشه این محصول برای درمان لکه های پوستی، آکنه و اسکار بسیار مناسب است. شیرین بیان با داشتن گلابریدین در خود باعث می شود اشعه فرابنفش خورشید از جذب پوست نشود و در نتیجه از تولید تیروزین در بدن کاسته خواهد شد.
آربوتین
آربوتین باعث می شود آنزیم تیروزیناز کنترل شود و از تولید آن کاسته شود که نتیجه اش تولید کمتر ملانین است. با تولید کمتر رنگدانه ملانین رنگ پوست رو به روشنی می رود از تیرگی آن کاسته خواهد شد. آروبوتین نام علمی گیاه علف خرس است که برای انواع التهاب پوست مناسب بوده و خاصیت ضد لک نیز دارد.
مهار کننده های انتقال آنزیم تیروزین
تا به اینجا ما سعی کردیم راهکارهایی را برای مهار و کنترل آنزیم تیروزین به شما ارائه دهیم. اکنون قصد داریم به شما موادی را معرفی کنیم که با ترکیب در ساختار سلول باعث می شود پوست روشن تر و جوان تر شود پس با ما همراه باشید.
رتینوئیک اسید
رتینوئیک اسید به صورت فرم رتینوئید ساخته شده است و و از نظر شباهت به ترکیبات شیمیایی شبیه به ویتامین رتینوئید ساخته شده است و و از نظر شباهت به ترکیبات شیمیایی شبیه به ویتامین A است. این محصول با چسبیدن به پروتئین های سطح پوست به هسته سلول پوست واقع در لایه اپیدرم رفته و در ساخت سلول های پوست تغییراتی را اعمال می کند.
پروتئین سویا
پروتئین های موجود در سویا باعث می شوند تا پوست همیشه مرطوب بوده و از خشکی آن جلوگیری می کند. همچنین سویا باعث می شود رنگدانه های ملانین پوست کمتر تولید شده و در نتیجه پوست روشتن تر خواهد شد. اگر نمی خواهید از محصولاتی که دارای رتینوئیدها و هیدروکینون هستند استفاده کنید حتما محصولات دارای سویا را جایگزین کنید.
نیاسین آمید
نیاسین آمید که با نام هایی چون ویتامین B3 و نیکوتین آمید نیز شناخته می شود، نوعی ویتامین محلول در آب است که برای درمان چین و چروک، برگردان حالت عالی منافذ پوست و رفع تیرگی پوست کاربرد دارد. همچنین این ویتامین باعث می شود سرامیدها پوست دوباره تولید شده تا مانعی برای خروج رطوبت پوست باشند.
گردش اپیدرمی پوست
سطح رویی پوست یا لایه اپیدرم از سلول های مرده و زنده تشکیل شده است و باید بدانیم در زمان هایی مانند شست و شو دست ها این سلول های مرده از سطح دست جدا می شوند. پوست به صورت دائم در حال تازه شدن است و از لایه های زیرین به سوی لایه های بالایی می رود.
لایه برداری پوست یک امر ضروری و لازم است و باید با محصولاتی این کار انجام شود که دست در آن دخالتی نداشته باشد. لایه برداری اصولی پوست باعث می شود پوست همیشه تازه و جوان بماند، بنابراین لازم است تا محصولاتی را که به لایه برداری بهداشتی پوست کمک می کنند را بشناسیم. برای از بین بردن لکه های پوست لایه برداری پوست یک امر ضروری است.
آلفا هیدروکسی اسید
آلفا هیدروکسی اسید یا اسیدهای میوه برای رفع چین و چروک پوست صورت و دست بسیار مناسب است. این محصول باعث می شود سطح پوست صاف و نرم شده و آکنه و اسکار پست از بین برود. همچنین با نفوذ به ساختار سلولی لایه اپیدرم باعث می شود پوست رنگ روشنتری پیدا کند. با نفوذ آلفا هیدروکسی اسید به لایه درم پوست، رشته های آلاستیک پوست را تحت تاثیر قرار داده و در نتیجه کلاژن پوست بیشتر خواهد شد.
اسید لاکتیک
اسید لاکتیک یا اسید شیر در گذشته دور نیز برای جوانسازی پوست استفاده می شده است و می توان برای نمونه به حمام شیر در دوران روم باستان اشاره کرد. اسید لاکتیک یک لایه بردار طبیعی پوست است و با لایه برداری پوست باعث می شود لکه های پوستی از بین رفته و پوستی نرم و لطیف داشته باشید.
رتینول
یکی از مشتقات ویتامین A رتینول است که در درمان بسیاری از بیماری های پوستی موثر است. رتینول به آسانی از سطح پوست جذب شده و پس از ترکیب شدن با آنزیم ترتینوئین باعث می شود متابولیسم سلول های پوست سریعتر عمل کرده و در نتیجه لایه های پوست سریع تر جایگزین شوند.
نقش آنتی اکسیدانها در محافظت از پوست
رادیکال های آزاد در اثر فعالیت سلولها ایجاد می شوند و تاثیر بسیار زیادی بر روی پیری پوست دارند به همین دلیل باید در کنترل تولید این مواد سریعتر اقدام نمود. یکی از بهترین مواد کنترل کننده رادیکال های آزاد آنتی اکسیدان ها هستند. آنتی اکسیدان ها منشا طبیعی دارند و در زیر به معرفی سه آنتی اکسیدان مطرح پرداخته ایم و منابع غذایی آنها را معرفی نموده ایم.
ویتامین ث
ویتامین ث در دسته ویتامین های محلول در آب بسته بندی می شوند و در تمام مایعات بدن وجود دارند. این ویتامین قابل ذخیره سازی در بدن نیستند و کیوی، کلم، توت فرنگی و اسفناج از منابع غذایی این ویتامین هستند.
ویتامین ای
ویتامینی محلول در چربی و محل ذخیره آن در کبد و سایر بافت های بدن است. این ویتامین یکی از مهمترین ویتامین ها برای جوان سازی و درمان آفتاب سوختگی می باشد. از مواد غذایی که منابع این ویتامین هستند میشود به آجیل، دانه های روغنی، جوانه و … اشاره کرد.
بتاکاروتن
برای اینکه ویتامین A ساخته شود باید ماده پیش زمینه بتاکاروتن وجود داشته باشد. این ماده در سبزی ها و میوه های رنگی باعث میشود خورشید آنها را خراب نکند. کلم برکلی، اسفناج، گوجه فرنگی و هلو را میتوان از منابع غذایی این ماده نام برد.
دیدگاه ها 1